Miloslava Cejpková

Jan Hus a Jana Nagyová, je nějaká paralela?

30. 05. 2015 22:37:21
Ještě jsem nedosledovala trilogii o Mistru Janovi, ale už po druhém dílu člověka napadají souvislosti v rozestupu šesti set let v Čechách.

Když ráno nakoukne člověk v květnu 2015 do hlavních zpráv a tam na něj hledí rozesmátá osvobozená Jana Nečasová-Nagyová, nevěří vlastním očím. Kdyby existovaly sdělovací prostředky začátkem patnáctého století, možná by nevěřícně kroutili hlavou naši předkové nad odsouzením Mistra Jana z Husi.

Nejsem Mirka Spáčilová, ale z mého pohledu natočil Jiří Svoboda podle scénáře Evy Kantůrkové mistrovský pohled na složitou situaci v tehdejším pupku světa - Evropa se zmítala v bojích mocenských i ideologických. Po šesti stech letech se zmítá v problémech celý svět a kde je pupek světa, nikdo neví.

Papežské schizma nahradil boj křesťanství a vyznavačů Koránu, na pochodu jsou Číňané.

Jestliže se najde dostatečně silná osobnost, která je schopná a ochotná bojovat za pravdu, je smetena mocenskou lobby. Už se ani neslibuje slyšení a obhajoba, je to rychlejší...

Kdo má moc, má pravdu - je to smutné, ale trvá to stále. Demokracie je to nejlepší, co zatím lidstvo vymyslelo, ale energie zmanipulovaného davu a podplacených úředníků bude platit vždy, bohužel, - za každého režimu. Jen málo silných odolá.

Slušná, zdravá a demokratická společnost potřebuje mít v čele vůdce, kterých si může vážit a ke kterým může vzhlížet, Václav IV. takový nebyl a teď jsme na tom zrovna tak.

Není to k naštvání? 600 let a žádný pokrok?

Autor: Miloslava Cejpková | karma: 25.89 | přečteno: 1086 ×
Poslední články autora