Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

pavel kula

14. 4. 2012 18:27
Institut vysloveného prokazatelného nesouhlasu s posmrtným

odběrem tkání a orgánů opravdu funguje. A představte si, že skoro 70% z těch, kteří s odběrem svých orgánů nesouhlasí, by bez rozpaků pořijalo cizí orgán v případě, že by jim to zachránilo život. Jak lidské, jak české, že?

1 0
možnosti
MC

babucha

14. 4. 2012 22:44
Re: Institut vysloveného prokazatelného nesouhlasu s posmrtným

jestli je to pravda, měla by připravovaná novelizace ze zákona takovou možnost vyloučit. - Tedy pokud to dotáhnou zákonodárci do konce. Nestydatost se u nás bohužel nosí. Děkuji za příspěvek!

2 0
možnosti
MC

babucha

14. 4. 2012 17:02
Mám pocit, že už není kde brát, tak se přišlo na tohle

a jestli návrh projde schválením, bude to strašně zneužitelné. I když je odměna živým dárcům myšlena /nebo aspoň zdůvodňována/ jako satisfakce ve výši cca 24 000. Kšefty budou... Děkuji za příspěvek! PS: tak to se budu muset snažit, abych byla vydatná pro příbuzenstvo ještě zaživa ;-)

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

14. 4. 2012 16:23
Po babičce ledvina pochopitelně nebude

Možná se to málo ví, ale transplantované orgány mají svou životnost. Ta se nerovná pravděpodobné době dožití pacienta. Ledvina od nepříbuzného dárce by měla vydržet max 15 let, od příbuzného až 20 let. Vážně tu nehrozí, že by byl dárcem někdo šedesátiletý, navíc pro mladého člověka. Bývá to opačně, dárci jsou mladí pro lidi obvykle o něco starší. Výjimkou jsou játra, která mají schopnost dorůstat. Zde můžou dát rodiče kus jater svému dítěti, oběma orgán doroste do správné veliksti. U ledvin to ale tak není a u ostatních orgánů asi taky ne.

Spíš to bývá tak, je bouračka a mrtvý. Okamžitě, pokud např. ledviny jsou použitelné, se hledají dárci v registru a provede se odběr orgánů. Že by někdo informoval rodinu a probíral s nimi, jestli můžou orgán odebrat, tomu nevěřím. Já bych měl obavy. Nevadilo by mi věnování orgánu, ale bál bych se možnosti, že místo oživování se budou snažit získat co nejvíc orgánů.

Jakmile by sem přišlo tržní hledisko, tak to nechci vidět.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

14. 4. 2012 16:28
Re: Po babičce ledvina pochopitelně nebude

Když vidím plastické chirurgy, kteří dělají komerční estetické operace, jak umí zdůvodnit, že operace je vhodná. v 98% jde o zbytečné operace. Lecdky k hodně štíhlí dívce se ani větší prsa nehodí. Ale jak je kšeft, tak to pacientovi - či spíš klientce - odůvodní. Operace je pochopitelně na místě. Tohle jsou operace, kde za hodinu na operačním stole se inkasuje 20-30 tisíc, což je pakatel. Jsou tu náklady, takže nejde o zisk. Ten je sice krásný vůči běžným platům, ale nejsou tu skutečně veliké peníze.

U obchodování s krví a plazmou jeden obchodník za ušlý zisk se soudí se státem o miliardy korun,. Jde-li o prachy, tak zájmy státu jdou stranou - i u advokáta, bývalého ministra a vicepremiéra.

Já bych radši, aby byli zachraňováni zranění a ne že budou mít zisky nějací překupníci. Odůvodnit, že pacient byl mrtvý či nešel zachránit, to není problém, když se chce. Jistě jsem pro darování orgánů, ale jedině bez finanční motivace.

1 0
možnosti
  • Počet článků 189
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1415x
Teplomilný tvor se sklonem k ironii, snahou o laskavě-úsměvný nadhled a nechutí komentovat politiku.

Ťukněte na "Seznam rubrik" a vyberte si podle nálady - od naštvaných glos ohledně společnosti, přes cestovatelské postřehy, po fotoblogy a úsměvné :-)