Silnice R3 z Č.Budějovic a moudrá Marie Terezie

Normálně od televize utíkám, ale včera jsem si o přestávce úspěšného olympijského hokejového mače se Slováky přepla na parlamentní projevy a trefila jsem zrovna Jana Zahradníka, poslance za Jihočeský kraj. Pokoušel se jemně upozor

X+

Pozoruhodné -  když se budují komunikace kdekoliv jinde v republice, vždycky nějaká smečka buldoků své zájmy prosadí. Proto se například cestování Severomoravským krajem nedá s naší jižní končinou srovnávat.

Shodou okolností čtu zrovna knihu dr. Jiřího Chvojky o historii Budějovic a okolí. "...začínala se projevovat zaostalost našeho kraje oproti jiným... zlepšení zaznamenala za vlády Marie Terezie doprava. Staré silnice se rozšiřovaly a zpevňovaly a budovaly se i nové. V r. 1753 byla nově vyměřena silnice z Lince přes České Budějovice do Prahy."

Za čtvrt tisíciletí jezdíme po této silnici, která se ve své jižní části moc nezměnila  - má nepřehledné horizonty, objíždí klikatě kdejaké pole, stromy těsně podél ní jsou pěkně vzrostlé, aby koním a vozkům nesvítilo na hlavu... - tak vypadá hlavní evropská komunikace  směrem na Linz.

Že by jedna prozíravá císařovna měla víc rozumu než současná vládní garnitura? Nebo moudřejší rádce?

Autor: Miloslava Cejpková | středa 19.2.2014 6:44 | karma článku: 19,95 | přečteno: 1012x