Vymoženost se nazývá varný ostrov a při listování v nejrůznějších magazínech o bydlení na člověka vybafne z každé druhé kuchyně.
Jak praví ergonomická pravidla, má být hlavní pracovní plocha při vaření mezi varnou deskou /sporákem/ a dřezem. To uváděly chytré knihy už před desítkami let. Má to jasnou logiku a kdo vaří hodně nebo rád /případně obojí/ ví, o čem je řeč. Pomocí několika minikroků vykouzlíte čtyřchodové polední menu, celá rodina vás velebí a vy nemáte ztrhaný výraz maratonce.
U nově navrhované nemovitosti se většinou uprostřed vznáší obrovský odsavač par, pod ním pluje na varném ostrově indukční plotna a ve vzdálenosti tří metrů se nachází všechno ostatní zařízení - chladnička, dřez, nádobí, vařivo. Uspořádání pro dálkového běžce - vyndá z lednice zeleninu, opláchne, pak se mocným skokem přemístí k plotně /přitom zamokří a pocintá široké okolí/. Tohle martýrium několikrát během celého vařicího procesu.
Výhoda varných ostrovů mi zůstává utajena - možná se v těch černých nablýskaných kuchyních vlastně vůbec nevaří, možná je vymyslel kuchař ješita, aby bylo vidět jak bravurně nadhazuje palačinky. Tohle snad nemohlo napadnout ženskou hlavu. Nebo ??? - ale jedině jako sebemrskačství...